K U B U S I E

Serdecznie witają i na oglądanie zdjęć zapraszają

listopad 2018

ZAJĘCIA Z DINOZAURAMI

W ramach zajęć :„W dawnych czasach…” dzieci oglądały dinozaury.   Rozmawiały na  temat  prehistorii   Ziemi. Poznały niektóre nazwy  dinozaurów . Dowiedziały się kim jest paleontolog. A także wykonaliśmy doświadczenie polegające na obserwacji jak z jajka wykluwa się dinozaur.

Grupa Kubusie cofnęła się w przeszłość i z wielka przyjemnością i zainteresowaniem oglądaliśmy bajkę z kliszy pt.,, Czerwony Kapturek '' wyświetlaną na ścianie  z rzutnika.

DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA

Dnia 23listopada obchodziliśmy ,,Dzień Pluszowego Misia". Tego dnia każdy przedszkolak przyniósł swojego ukochanego pluszaka- honorowego gościa, by zaprezentować go swoim kolegom i przede wszystkim, by bawić się z nim w rytm znanych piosenek o misiach. Kolejnymi przygotowanymi atrakcjami były zabawy z chustą animacyjną z naszymi bohaterami- misiami w roli głównej, zabawa ruchowa przy znanej wszystkim piosence „ Stary niedźwiedź mocno śpi” a także wykonywanie wspólnie z misiami różnorodnych zadań.

WYCIECZKA DO APTEKI

Wybraliśmy się na  wycieczkę do Apteki, aby z bliska poznać pracę pań farmaceutek. Podczas wizyty mieliśmy wyjątkową okazję zobaczyć aptekę, Okazało się, że od środka apteka kryje wiele fascynujących miejsc i rzeczy. Dzieci dowiedziały się podstawowych informacji o lekach na kaszel i grypę, przeznaczonych dla nich, a także, jak należy dbać o swoje zdrowie, by nie używać lekarstw.

WIECZORNICA PATRIOTYCZNA

Dnia 15 listopada odbyła się uroczysta wieczornica. Wieczornica była wspólnym przedsięwzięciem dzieci i nauczycieli którzy aktywnie włączyli się w przygotowania do tego spotkania.

ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU PATRIOTYCZNEGO

Celem konkursu było uczczenie 100- rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, budzenie szacunku dla postaw i działalności niepodległościowej Polaków oraz kształtowanie postaw patriotycznych wśród dzieci. Wszystkie dzieci zostały nagrodzone w postaci dyplomu i pięknej kolorowanki.

ZAJĘCIA BADAWCZE

Zabawa Co się rozpuści? była dla dzieci niesamowicie ciekawa. Rozmawialiśmy o tym jak zachowa się  produkt w wodzie - czy się rozpuści. Następnie przystąpiliśmy  do badania rozpuszczalności cukru, soli, mąki, kawy i kaszy w wodzie. Muszę przyznać, że założenia były trafne:) Dzieci bez trudu odgadły co się rozpuści, a co nie:) Porozmawialiśmy też krótko o tym, co przyspiesza rozpuszczanie substancji w wodzie (np. wysoka temperatura wody, mieszanie).

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI

W dniu 9 listopada 2018 r. w naszym przedszkolu obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości .Z tej okazji wszystkie grupy zebrały się  aby uroczyście świętować ten wyjątkowy dla Nas – Polaków dzień.