7 BIAŁOSTOCKI TYDZIEŃ CZYTANIA DZIECIOM

4 czerwca b.r., już po raz kolejny rozpoczęliśmy w naszej placówce obchody "7 Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom", imprezy, która przyciąga każdego roku rzesze zainteresowanych dobrą książką dużych i małych czytelników; tegoroczna edycja, z uwagi na okrągłą rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę, ma charakter po części patriotyczny; czytający goście starają się przybliżać przedszkolakom legendy i podania narodowe; prócz tego, organizatorzy przygotowali dostępną dzieciom tematyczną wystawę książeczek;

• w poniedziałek - 04.06.18 r.,  odwiedziła przedszkole  Pani Katarzyna - Funkcjonariusz Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej, która nie tylko czytała dzieciom, ale też opowiedziała o roli straży w ochronie granic naszego kraju; wspólnie też z młodymi słuchaczami wydeklamowała wiersz T. Bełzy "Katechizm polskiego dziecka";

• we wtorkowym spotkaniu Uczestniczyła Pani Joasia  - przedszkolna kucharka;

• trzeciego dnia czytania do przedszkola zaproszona została Pani Michalina - stomatolog, która przeczytała naszym przedszkolakom opowiadanie " O wróżce Zębuszce" z cyklu Świnka Pepe; wysłuchana bajeczka zainspirowała obie strony do ożywionej dyskusji na temat profilaktyki dentystycznej;

• tego samego dnia popołudniową porą starszakom z "Kubusiów" i "Elfów" czytała p. Barbara - pracownik Muzeum Wojska w Białymstoku, a prywatnie mama Milenki; opowieść przez nią przybliżona  "Opowiem wam..." oparta była na prawdziwych wydarzeniach i odnosiła się do losów zesłanych na Syberię w czasie II wojny światowej dziadków;

• w czwartek do przedszkola zostali zaproszeni dwaj goście  - p. Ludmiła  oraz p. Wojciech - rodzice naszych przedszkolaków; pierwszy z gości wraz ze swoimi córeczkami czytała i ilustrowała bajkę "O lisicy i bochenku chleba" w języku ukraińskim; drugi rodzic - ratownik medyczny czytał dzieciom polskie baśnie i legendy; był też czas na rozmowę o odpowiedzialnej i trudnej pracy służby ratowniczej;

• ostatniego dnia akcji czytelniczej przedszkole odwiedziła mama Adasia - lekarz, P. Kasia;  czytała ona najmłodszym przedszkolakom wybrane przez nich ulubione bajeczki; nie mogło więc  zabraknąć opowieści o Niedźwiedziu i Maszy... dziękujemy serdecznie wszystkim pieknie czytającym  gościom!!!!

Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.

aktualnosci / 2017-2018